Zapraszam na ostatni przedświąteczny mazurek. Smacznego i Wesołych Świąt spędzonych w gronie rodziny i przyjaciół!

Mazurek kajmakowy z migdałami – przepis:

190 g mąki pszennej
70 g mąki ziemniaczanej
150 g masła
80 g cukru
1 jajko
250-300 g kajmaku
100 g mascarpone
2-3 łyżki kakao
migdały i płatki migdałowe

Do miski wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier, kakao i drobno pokrojone zimne masło. Składniki dokładnie rozcieramy, następnie dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto. Ciasto wstawiamy do lodówki na 30 minut. Zimne ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia (będzie je łatwiej przenieść). Ciasto wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (forma o wielkości 24 x 34 cm lub 5-6 małych okrągłych foremek o średnicy 10-12 cm), nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 30-40 minut do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Po ostygnięciu ciasta nakładamy na ciasto krem zrobiony z wymieszanego mascarpone z kajmakiem. Mazurka ozdabiamy migdałami i płatkami migdałowymi.

Mazurek kajmakowy z migdałami, Fot. Hanami®