Na sam koniec zostawiłam mojego tegorocznego faworyta, czyli mazurka z polewą pomarańczową.

Mazurek z polewą pomarańczową – przepis:

Spód:
180 g mąki
50 g drobno posiekanych migdałów
130 g masła
50 g cukru pudru
1 jajko
szczypta soli

Do miski wsypujemy mąkę, posiekane migdały, cukier dodajemy posiekane zimne masło, jajko i sól. Szybko wyrabiamy. Z ciasta robimy kulkę i wstawiamy je do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy. Możemy z niego zrobić jeden duży mazurek (około 26-28 cm średnicy) lub kilka małych. Spody pieczemy przez 17-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Polewa:
100 g białej czekolady
5-6 łyżek mascarpone
sok wyciśnięty z 3 czerwonych pomarańczy

Wyciskamy sok z pomarańczy i wlewamy go do rondelka. Gotujemy go przez kilka minut, aż się zredukuje. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady powoli dodajemy mascarpone dokładanie mieszając. Następnie łączymy masę ze zredukowanym sokiem z pomarańczy. Lekko ostudzoną masę nakładamy na ostudzone spody. Ozdabiamy plasterkami pieczonej pomarańczy.

Mazurek z polewą pomarańczową, Fot. Hanami

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *