A oto kolejny przepis na mule. Tym razem coś dla amatorów suszonych pomidorów oraz natki pietruszki.

Mule w białym winie – przepis:

1000 g muli
200-250 ml białego wina
2 małe cebule
6-8 połówek suszonych pomidorów
natka pietruszki
100 g masła
sól, pieprz

Mule dokładnie myjemy. Usuwamy szczątki roślinne i bisiory. Uszkodzone i otwarte mule wyrzucamy. Do garnka wlewamy wino i wrzucamy masło oraz drobno posiekaną cebulę oraz suszone pomidory. Na sam koniec dodajemy przyprawy oraz natkę pietruszki. Kiedy mieszanina się zagotuje dodajemy mule. Całość dusimy pod przykryciem na dużym ogniu (około 5-6 minut) lub do momentu aż mule się nie otworzą. Mięczaki, które się nie otworzyły wyrzucamy. Mule podajemy ze świeżą bagietką. Świetnie pasuje do nich też lampka wina.

Mule w białym winie z suszonymi pomidorami i natką pietruszki,  Fot. Hanami®

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *