Na Dzień Kobiet zrobiłam sobie prezent i kupiłam mule. Przygotowałam je na dwa sposoby. Dziś zapraszam na mięczaki w białym winie.

Mule w białym winie – przepis:

1000 g muli
200-250 ml białego wina
2 małe cebule
2 ząbki czosnku
100 g masła
sól, pieprz

Mule dokładnie myjemy. Usuwamy szczątki roślinne i bisiory. Uszkodzone i otwarte mule wyrzucamy. Do garnka wlewamy wino i wrzucamy masło oraz drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy przyprawy. Kiedy mieszanina się zagotuje dodajemy mule. Całość dusimy pod przykryciem na dużym ogniu (około 5-6 minut) lub do momentu aż mule się nie otworzą. Mięczaki, które się nie otworzyły wyrzucamy. Mule podajemy ze świeżą bagietką. Ponieważ moje mule pochodziły z Portugalii idealnie pasowało do nich vinho verde.

Mule w białym winie, Fot. Hanami®

Udostępnij

4 thoughts on “Mule w białym winie

  1. Gdzie kupujesz? Ja nie jestem do nich przekonana, ale mój mąż uwielbia, więc chętnie bym się zaopatrzyła i mu taki smakowity kąsek zafundowała 🙂 Wspaniały, prosty przepis. pozdrawiam!!!

      • Kurczę, tak to jest gdy trzeba korzystać z dóbr z importu. Nie ma to, jak morskie stwory nad ciepłym morzem, ale czasem gdy najdzie ochota trzeba się ratować tym co oferują nasze stoiska. Ostatnio takie letnie smaki coraz częściej po głowie mi chodzą 🙂

Pozostaw odpowiedź Aga Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *