Robi się coraz bardziej jesiennie. Prognoza pogody straszy deszczem, co nie sprzyja jedzeniu na zewnątrz. Na jeden z ostatnich obiadów na świeżym powietrzu przygotowałam lekkie krążki z cukinii nadziewane warzywami oraz boczkiem. To prosty i szybki przepis na zdrowy, lekki posiłek.

Nadziewane krążki cukinii – przepis:

cukinia
kilka różyczek kalafiora
kilka różyczek brokułowych
kilka plasterków boczku wędzonego
cebula
natka pietruszki
sól, pieprz, tymianek

Różyczki kalafiorowe i brokułowe obgotowujemy przez 5 minut w gorącej wodzie po czym rozdzielamy na mniejsze kawałki. Cebulę i boczek kroimy w kostkę. Natkę siekamy, a cukinię kroimy w krążki o grubości około 2 cm po czym wydrążamy z nich środek. Kalafiora, brokuły, cebulę, boczek oraz natkę wrzucamy do miseczki, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Krążki cukinii układamy na kawałkach papieru do pieczenia, do środka wkładamy nadzienie a na koniec szczelnie zawijamy w papier do pieczenia. Całość pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Podajemy ciepłe.

Nadziewane krążki cukinii

Udostępnij

One thought on “Nadziewane krążki cukinii

  1. Bardzo oryginalne i kolorystycznie przepiękne…
    Też ubolewam nad skracającym się wieczorem, odwlekam chwilę przestawienia stołu ogrodowego do składziku..a może choć jeden jeszcze ciepły wieczór nastanie?? 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *