Każdy ma swoje popisowe danie. Wśród moich asów w rękawie są obłędne ciasteczka z kawałkami czekolady i sosem sojowym. Dlaczego nikt im się nie może oprzeć? Sekret tkwi w tym, że są bogate w smak umami. Dodatkowo czekolada, masło i sos sojowy idealnie do siebie pasuję.

Ciastka z kawałkami czekolady i sosem sojowym – przepis:

120 g masła
180 g mąki
200 g cukru
1 duże jajko
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki japońskiego sosu sojowego (shōyu)
pół łyżeczki sody

Czekoladę drobno siekamy. Masło rozpuszczamy w misce dodajemy jajko, cukier, sos sojowy i dokładnie mieszamy. Następnie dosypujemy sodę oraz mąkę. Ponownie mieszamy. Na sam koniec dodajemy posiekaną czekoladę. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia nakładamy łyżką masę formując spłaszczone kulki. Ciasteczka pieczemy przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni.

Ciastka z kawałkami czekolady i sosem sojowym, Fot. Hanami®

Udostępnij

6 thoughts on “Najlepsze ciasteczka na świecie – ciastka z kawałkami czekolady i sosem sojowym

  1. Ciastka wyglądają super! Ale mógłbym poprosić o pomoc nie mogę znaleźć tego sosu gdzie go można dorwać? Czymś zastąpić?

  2. Witam, właśnie wypróbowałam ten przepis i coś mi nie wyszło… W piekarniku się całe rozpłaszczyły i choć pieką się już 15 minut, jak dotknęłam je widelcem to zdają się jakby być „rozpuszczone”… Starannie trzymałam się przepisu i nie wiem co mogłam zrobić źle? Czy mogę prosić o jakąś poradę? Dziękuję! PS albo o odnośnik do przepisu dla beztalenciów piekarskich 😀

    • Proszę się nie martwić 🙂 Niestety czasami coś nie wychodzi. Może być to związane z piekarnikiem. Każdy domowy piekarnik ma inną kalibrację. To, że ustawimy go np. na 180 stopni nie oznacza, że otrzymamy taką temperaturę. Zazwyczaj jest to do plus, minus 10 stopni. Jeśli dotkniemy ciastka lub bezy widelcem w piekarniku mogą wydawać się miękkie i dopiero podczas studzenia twardnieją i zaczynają być chrupkie. Może być to też kwestia sody. Może następnym razem będzie lepiej 🙂 Wesołych Świąt!

Pozostaw odpowiedź Magdalena Tomaszewska-Bolałek Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *