Mleczko kokosowe kojarzy mi się nieodłącznie z kuchnią Azji Południowo-Wschodnią. Często używane jest w tradycyjnej medycynie indyjskiej, jako napój przywracający równowagę ciała. Szeroko wykorzystywane jest też w kosmetyce. Łagodzi ostry smak curry a z orientalnymi, pachnącymi przyprawami wzbogaca słodkim aromatem desery. Mleczko kokosowe dodaję do delikatnych, białych, ciągnących się naleśników z mąki ryżowej wymieszanej z mąką z tapioki.

Przepis na naleśniki z mąki ryżowej z owocami:

80 g mąki ryżowej
50 g mąki z tapioki
40 g cukru
280 ml mleczka kokosowego
owoce sezonowe
syrop klonowy

Mąki mieszamy z cukrem i mlekiem kokosowym do otrzymania gładkiej masy. Rozgrzewamy patelnie, a gdy jest już gorąca wylewamy na nią placki o średnicy 10-12 cm i podsmażamy z obu stron. Gotowe placki zwijamy w rulony, polewamy syropem klonowym i serwujemy z owocami sezonowymi.

Naleśniki z mąki ryżowej z owocami,  Fot. Hanami®

2 thoughts on “Naleśniki z mąki ryżowej z owocami

  1. Czy mogę czymś zastąpić mąkę z tapioki lub dać więcej mąki ryżowej? Chciałabym spróbować tych naleśniczków, ale w żadnym sklepie nie mogę dostać mąki z tapioki 🙁

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *