Onigiri to świetna przekąska, którą można zabrać ze sobą do pracy i szkoły. To także ciekawe danie piknikowe.

Onigiri z sezamem i yukari – przepis:

500 g ryżu krótkoziarnistego (takiego jak do sushi)
yukari (lub świeże, osolone i posiekane liście akajiso)
ziarno sezamu

Ryż należy dokładnie umyć w zimnej wodzie, płucząc do momentu, aż woda będzie klarowna. Następnie wrzucamy go do garnka i zalewamy wodą. Ryż gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem do momentu, aż się zagotuje. W trakcie gotowania nie należy mieszać ryżu, ani do niego zaglądać. Gdy ryż już się zagotuje, zmniejszamy ogień i gotujemy go przez kolejne 9 – 15 minut. Następnie odstawiamy na około 10 – 15 min, nie podnosząc pokrywki. Dobrze ugotowany ryż ma nierówną powierzchnie z wklęśnięciami. Zaraz po ugotowaniu należy przełożyć go z garnka do innego naczynia (drewnianego lub plastikowego, ale nigdy metalowego). Ryż studzimy i dzielimy na dwie części. Do pierwszej części dodajemy yukari (ilość według upodobań) i dokładnie mieszamy. Z ryżu formujemy kulki wielkości piłeczki do golfa. Z drugiej części ryżu formujemy kulki wielkości piłeczki do golfa, po czym obtaczamy je w ziarnie sezamowym.

Onigiri z sezamem i yukari, fot. Hanami