Niedługo Halloween i dlatego ten tydzień będzie dedykowany strasznym łakociom. Bez względu, czy obchodzicie te święto czy nie warto spróbować orzechowych czaszek.

Orzechowe czaszki – przepis:

250 g mąki
40 g masła
40 g śmietany 18%
70 g cukru
1/3 łyżeczki sody
solone orzeszki ziemne

Masło rozpuszczamy, następnie dodajemy cukier, śmietanę oraz sodę. Na sam koniec dosypujemy mąkę i dokładnie mieszamy. Ciasto dobrze wyrabiamy i cienko rozwałkowujemy. Przy pomocy okrągłej foremki (małej szklanki) wykrawamy koła, formujemy je na kształt czaszek, wycinamy oczy, nos i usta. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ozdabiamy orzeszkami ziemnym, a potem wstawiamy na około 13-15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

Orzechowe czaszki - Halloween 2015, Fot. Hanami®