Świąteczne ciasteczka pierniczkowe

Ciasteczka pachnące przyprawami korzennymi to nieodłączny element świąt.

Świąteczne ciasteczka pierniczkowe – przepis:

190 g mąki pszennej
60 g mąki żytniej
100 g miodu
1 jajko
50 g masła
2 łyżeczki przyprawy do pierników

Do miski wsypujemy mąki i przyprawę piernikową. Dodajemy masło, jajko i miód. Ciasto wyrabiamy i cienko rozwałkowujemy. Przy pomocy foremek wykrawamy ciasteczka. Łakocie pieczemy przez 8-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Świąteczne ciasteczka pierniczkowe, Fot. Hanami

Udostępnij

Turku i okolice

Święta i koniec roku sprzyjają układaniu planów na krótsze i dłuższe podróże. Jeśli szukacie miejsca, w którym można trochę pozwiedzać, trochę odpocząć i dobrze zjeść przy jednoczesnym braku tłumów turystów oraz zgiełku, to Turku jest dla Was. To stare fińskie miasto słynie przede wszystkim z zamku, na którym w sezonie letnim odbywają się turnieje rycerskie oraz wybudowanej pod koniec XIII wieku katedry. Wzdłuż rzeki Aury ciągnie się trasa spacerowa, a kiedy znudzi nam się chodzenie możemy przysiąść w jednej z wielu kawiarni czy restauracji.

Będąc w mieście trzeba koniecznie odwiedzić Luostarinmäki – Muzeum Rękodzieła. Składają się na nie liczne drewniane zabudowania z XVIII i XIX wieku. Znajdziemy tam dom ceramika, dekarza czy szewca. Na miłośników historii życia codziennego czeka też położona niedaleko miasta wioska Kylamaki, gdzie można poczuć klimat fińskiego gospodarstwa wiejskiego z lat pięćdziesiątych XX wieku.

W skład zespołu miejskiego Turku wchodzi malownicze portowe miasteczko Naantali – obowiązkowy punkt dla miłośników twórczości Tove Jansson. Na wyspie Kailo mieści się bowiem park rozrywki Muumimaailma (Świat Muminków). Po wizycie w baśniowym świecie można zajrzeć do Kultaranta – letniej rezydencji prezydenta Finlandii i pójść na spacer po miasteczku.

Kolejnym pomysłem na wyprawę jest pływanie po Archipelagu Turku liczącym około dwadzieścia tysięcy wysp i wysepek. Na te zamieszkałe bez problemu dotrzemy promem. Na turystów czeka tam piękna przyroda, trasy rowerowe, a także zaplecze hotelowo-gastronomiczne.

Okolice Turku, to także świetne miejsce dla osób szukających ciekawych smaków, ale o tym już w następnym wpisie.

Katedra w Turku, Fot. Hanami

Katedra w Turku

Rzeka Aura, Fot. Hanami

Rzeka Aura

Luostarinmäki, Fot. Hanami

Luostarinmäki


Muumimaailma, Fot. Hanami

Muumimaailma

Naantali, Fot. Hanami

Naantali

Udostępnij

Perunasalaatti – fińska sałatka ziemniaczana

Perunasalaatti to prosta i szybka fińska sałatka z ziemniakami. Świetnie sprawdzi się też na świątecznym stole. Przepis pochodzi z mojej najnowszej książki Tradycje kulinarne Finlandii.

Perunasalaatti (fińska sałatka ziemniaczana) – przepis:

500 g gotowanych ziemniaków
2 ogórki kiszone
1 małe jabłko
1 mała cebula
30 g kapar
150-200 g śmietany
1-2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
1-2 łyżeczki musztardy
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta cukru

Ziemniaki, ogórki i cebulę kroimy w małą kostkę. Jabłko obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Do miski wrzucamy pokrojone ziemniaki, ogórki, cebulę i jabłko. Dodajemy kapary, śmietanę, ocet, musztardę, sól, pieprz i cukier. Dokładnie mieszamy składniki i wstawiamy na kilka minut do lodówki.

Perunasalaatti, Fot. Hanami

Udostępnij

Śledzie z cebulą, papryką i koperkiem

Śledzie, to obowiązkowy produkt na wigilijnym stole. Poniżej prosty przepis na ich przygotowanie.

Śledzie z cebulą, papryką i koperkiem – przepis:

śledzie w oleju
papryka czerwona
czerwona cebula
koperek
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz biały

Śledzie w oleju kroimy na małe kawałki i wrzucamy do miski (dodajemy tez olej). Dodajemy liść laurowy, pieprz i 2-3 ziarna ziela angielskiego. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Cebulę i paprykę drobno kroimy. Koperek siekamy. Warzywa dodajemy do śledzi i dokładnie mieszamy. Śledzie podajemy z razowym pieczywem.

Śledzie z cebulą, papryką i koperkiem, Fot. Hanami

Udostępnij

Zapach domu

Każdy dom ma swój zapach. Mój pachnie książkami, ciastem drożdżowym, cytrusami i kadzidłowcem. Trzy lata temu zaczęłam zastępować gotowe odświeżacze powietrza olejkami eterycznymi, później doszło jeszcze kadzidło olibanum. Głęboki, oczyszczający zapach utrzymuje się długo. Zazwyczaj odświeżam olibanum całe mieszkanie po sobotnim sprzątaniu, a następnie dokładnie wietrzę wszystkie pokoje. Zaletą kadzidła jest jego wydajność. Podobnie jest z olejkami eterycznymi. Starczają na długo, dodatkowo można je wykorzystać na wiele sposobów. Tymiankowy, z oregano i cytrynowy, to świetny zestaw do inhalacji podczas przeziębienia. Rozmarynowego używam do odświeżania powietrza, kiedy się uczę (wspomaga zapamiętywanie). Olejki cytrusowe, cynamonowy, goździkowy i z szałwii dodaję do kąpieli. Natomiast lawendowym skrapiam poduszeczki odświeżające do szaf. Niektórzy wykorzystuję olejki także do prania i nadawania zapachu domowym środkom czyszczącym.

Od początku mojej przygody z olejkami eterycznymi jestem wierna jednej marce, tej stworzonej przez Klaudynę Hebdę. Poza dobrej jakości produktami na jej blogu znajdziecie również wiele użytecznych porad dotyczących ich zastosowania.
Olibanum, Fot. Hanami

Udostępnij

Pierogi z mięsem

Święta bez pierogów? Niemożliwe! Dziś przygotowałam przepis, na te z dodatkiem mięsa, które sprawdzą się w pierwszy dzień świąt. Aby przerobić, je na wersję wigilijną wystarczy zamienić nadzienie na bezmięsne.

Pierogi z mięsem – przepis:

500 g mąki pszennej
1 jajko
225-250 ml wody
szczypta soli
1 łyżka oleju rzepakowego
400 g mięsa wołowego
70 g grzybów
1 cebula
2-3 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz
1 liść laurowy
smalec

Mięso mielimy lub drobno siekamy. Grzyby i cebulę drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy smalec i wrzucamy mięso, cebulę i grzyby, doprawiamy solą, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym i przesmażamy. Po przesmażeniu odstawiamy do przestygnięcia, wyjmujemy z farszu ziele angielskie i liść laurowy. Wyrabiamy ciasto z mąki, wody i jajek. Pod koniec dodajemy 1 łyżkę oleju. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy i przy użyciu szklanki wykrawamy okręgi. Na krążki nakładamy farsz, zalepiamy końcówki, dociskamy widelcem lub robimy falbanki. Gotujemy w osolonej wodzie. Wyjmujemy 3-4 minuty po tym, jak pierogi wypłyną.

Pierogi z mięsem, Fot. Hanami

Udostępnij

Wytrawna owsianka z dynią i „Miska szczęścia”

We wcześniejszym wpisie podsunęłam Wam kilka propozycji na prezenty w postaci książek kulinarnych. Do tej listy dorzucam jeszcze Miskę szczęścia Laury Osęki. Jeśli lubicie proste, sezonowe i ciekawe dania, to pozycja dla Was. Motywem przednim książki jest miska. Zdjęcia są proste, ale bardzo działające na apetyt. A co znajdziemy w środku? Ot na przykład przepis na jesienną owsiankę.

Krem grzybowy z piernikowym porem Agaty Wojdy – przepis (20 porcji):

100 g płatków owsianych górskich lub zwykłych
500-600 ml mleka migdałowego bądź krowiego
200 g dyni hokkaido lub butternut
1 niewielka czerwona cebula
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżeczka octu balsamicznego
szczypta płatków chili
1 łyżeczka miodu
2-3 listki szałwii
sól, pieprz
10 g twardego sera dojrzewającego, np. Džiugas lub Emilgrana
2 łyżki zmieszanych ziaren słonecznika i dyni

W garnku umieść płatki owsiane, mleko migdałowe, dodaj szczyptę soli. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj około 15 minut. Dynię pozbaw pestek i pokrój w centymetrową kostkę. Cebulę obierz i posiekaj w kostkę. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, ocet, chili i miód. Smaż przez chwilę, po czym dołóż dynię i listki szałwii. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Owsiankę podawaj ze smażoną dynią, posypaną startym na tarce o małych oczkach serem i ziarnami słonecznika oraz dyni.

Wytrawna owsianka z dynią, "Miska szczęścia", Fot. Jarosław Roger Berdak

Wytrawna owsianka z dynią, „Miska szczęścia”, Fot. Jarosław Roger Berdak

Udostępnij