Zielona herbata jest chętnie wykorzystywana zarówno przez japońskich, jak i europejskich cukierników.  Najpopularniejsze są chyba lody z jej dodatkiem, ale nadaje się też do innych deserów. Łączy się dobrze z owocami, mlekiem czy bitą śmietaną.

Panna cotta z zieloną herbatą i wiśniami – przepis (składniki na 12-14 porcji):

400 ml śmietanki kremówki 30%
400 ml mleka
100 g cukru
7 g zielonej herbaty matcha
20 g żelatyny
wiśnie

Żelatynę wsypujemy do filiżanki i wlewamy odrobinę zimnej wody. W ganku podgrzewamy śmietanę kremówkę oraz mleko. Kiedy mieszanina się zagotuje, zdejmujemy ją z palnika. Herbatę wsypujemy do filiżanki i dolewamy do niej dwie łyżki mieszaniny, po czym dokładnie mieszamy, potem znów dolewamy dwie łyżki i powtarzamy czynność jeszcze ze dwa razy, aż herbata rozpuści się dobrze w płynie. Kiedy to nastąpi, wlewamy zawartość filiżanki do garnka i dokładnie mieszamy (w ten sposób uda nam się uniknąć grudek). Następnie rozpuszczamy w mieszaninie żelatynę. Rozlewamy do foremek, wrzucamy drylowane wiśnie do środka i po przestudzeniu wstawiamy panna cottę  do lodówki na 2-3 godziny.

Panna cotta z zieloną herbatą i wiśniami, Fot. Hanami®

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *