Jesieni często towarzyszą przeziębienia. Aby się przed nimi uchronić powinniśmy dbać o odpowiedni ubiór, a także jedzenie z dużą zawartością witamin. Świetnym przykładem zdrowej, bogatej w witaminę C i minerały żywności jest bardzo zielona pasta z bakłażana, cukinii, rukoli, czosnku i natki pietruszki

Pasta z bakłażana, cukinii, rukoli, czosnku i natki pietruszki – przepis:

2 małe bakłażany
1 mała cukinia
70 g rukoli
70-90 g natki z pietruszki
3 ząbki czosnku
5 łyżek oliwy
sól, pieprz, tymianek

Bakłażany myjemy, osuszamy i obieramy ze skórki. Następnie kroimy na 1,5 centymetrowe plasterki. Podobnie robimy z cukinią, ale jej nie obieramy ze skórki. Warzywa układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy przez 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Do miski wrzucamy upieczone kawałki bakłażana, cukinii, natkę pietruszki, umytą i osuszoną rukolę, sól, pieprz, tymianek, oliwę z oliwek oraz ząbki czosnku. Całość przerabiamy blenderem na gładką masę. Podajemy jako pastę kanapkową.

Pasta z bakłażana, cukinii, rukoli, czosnku i natki pietruszki, Fot. Hanami®

Udostępnij

4 thoughts on “Pasta z bakłażana, cukinii, rukoli, czosnku i natki pietruszki

  1. Na pierwszy rzut oka wyglada jak pesto, a tu taka składnikowa niespodzianka. Składowe wyborne, bakłażan nie schodzi z mojego talerza od tygodni i tak bedzie przez kolejne z pewnością… 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *