I kolejny poniedziałek. Tym razem bardzo zimowy (a ja się boje zimna). Na balkonie pół metra śniegu, z nieba coś tam prószy, albo straszy, że będzie prószyć no i mróz. Widok za oknem jest piękny, ale kiedy trzeba się przejść, mój entuzjazm opada. Mimo pogody dziś na obiad proponuję coś w miarę lekkiego, czyli makaron penne z szpinakiem, fetą i kurczakiem.

Przepis na penne ze szpinakiem, fetą i kurczakiem:

250 g makaronu penne
mała pierś z kurczaka
80 g sera feta w kostce
250 g szpinaku
100 g śmietany 12%
2 małe cebule
2 ząbki czosnku
pieprz, sól

Kurczaka kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnie i podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę: cebulę oraz czosnek, smażymy przez 5-7 minut. Dodajemy śmietanę oraz przyprawy po czym całość dusimy przez 3-4 minuty. Umyty i sparzony gorącą wodą szpinak dodajemy do sosu. Dusimy przez 2-3 minuty. W międzyczasie gotujemy makaron. Po odlaniu, makaron mieszamy dokładnie z sosem. Po nałożeniu na talerze, przybieramy serem feta pokrojonym w kostkę.


Penne z fetą, szpinakiem i kurczakiem, Fot. Hanami®

Udostępnij

3 thoughts on “Penne ze szpinakiem, fetą i kurczakiem

  1. Oj, gdybyś zobaczyła co ta zima wyprawia u mnie! Niby mieszkam w stolicy, ale w jej wiejskiej:-) części. Jeśli sobie sama nie ośnieżę, to mam nieodśnieżone. Jeśli sobie nie posypię, to mam nieposypane. Jesli nie zrobia też także moi sąsiedzi, to żeby dotrzeć w cywilizowane rejony, trzeba kilkaset metrów brnąć w śniegu lub ślizgać się po lodzie. Największy dramat jednak dopiero przede mną, bo zacznie się wraz z odwilżą…..
    A co do dania…..tego rodzaju makaronowe klimaty należą do moich ulubionych, nie tylko w poniedziałek:-).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *