Słońce świeci, temperatury podobne, jak w krajach śródziemnomorskich, więc i propozycja obiadowa w klimatach południowych.

Pieczona dorada – przepis:

2 dorady
duży pęczek natki pietruszki
300 g pomidorów koktajlowych
główka czosnku
2 papryczki chilli
sól, pieprz, oregano, oliwa z oliwek

Rybę myjemy, osuszamy, solimy, nacieramy oliwą z oliwek, posypujemy oregano. Do środka wkładamy garść natki pietruszki. Obok ryby układamy pomidory koktajlowe, papryczki chilli oraz obrane ząbki czosnku. Całość pieczemy 25-35 minut w temperaturze 200 stopni. Podajemy ze świeżym pieczywem.

Pieczona dorada, Fot. Hanami®

Udostępnij

4 thoughts on “Pieczona dorada

  1. Magda, kilka tygodni temu rozprawiłam się z doradą – była z grilla, była pyszna, ale zanim, to zdobyłam się na odwagę i samodzielnie wypatroszyłam. To był dopiero akt heroiczny, nie uważasz? Nie piszesz o patroszeniu swojej sztuki, czy wiesz może gdzie w Warszawie, można zamówić takie już oczyszczone, bo dla mnie patroszenie to wątpliwa przyjemność…
    Dorada i upał wspaniale razem wypadają 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *