Robicie bezę i zostało Wam dużo żółtek. Oto sposób w jaki można je wykorzystać.

Pieczone awokado z żółtkiem podane z szynką sezonowaną i świeżym oregano – przepis:

4 żółtka
4 plasterki szynki sezonowanej
2 awokado
świeże oregano
sól, pieprz, tymianek, oliwa z oliwek, glazura balsamiczna

Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę i trochę pogłębiamy otwór po pestce łyżką. Awokado przyprawiamy, skrapiamy oliwą i wbijamy do niego żółtko. Ponownie przyprawiamy. Awokado pieczemy 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wykładamy na talerz przybieramy szynką sezonowaną, świeżym oregano i glazurą balsamiczną.

Pieczone awokado z żółtkiem podane z szynką sezonowaną i świeżym oregano, Fot. Hanami®