Pierogi z nadzieniem z bobu, czosnku i świeżych ziół

Pierogi są dobre na wszytko. Zimą uwielbiam ruskie z podsmażanym boczkiem, z kaszą gryczaną i grzybami oraz te z soczewicą. Latem nie wyobrażam sobie tygodnia bez lekkich owocowych pierogów pachnących słońcem oraz tych z lekkimi warzywnymi nadzieniami. Dziś przygotowałam przepis na pierogi z nadzieniem z bobu. Testowałam też nowy sposób przygotowania ciasta. Szczerze mówiąc nie wiem skąd on pochodzi. Chyba kiedyś ktoś podał mi go podczas rozmowy. Ciasto okazało się dość dobre, ale do ideału mu jeszcze trochę brakuje.

Pierogi z nadzieniem z bobu, czosnku i świeżych ziół  - przepis:

Ciasto:

300-330 g mąki pszennej
3 duże jajka
2 łyżki oliwy

Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy dwie łyżki oliwy i wbijamy 3 jajka. Ciasto wygniatamy, aż będzie jednorodne i lekko błyszczące (czyli około 10-15 minut). Następnie owijamy je folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy cienko ciasto i wykrawamy okręgi (użyłam foremki o średnicy 5-6 cm). Na krążki nakładamy farsz, zalepiamy końcówki, dociskamy widelcem. Gotujemy w osolonej wodzie. Wyjmujemy 5-6 minut po tym jak pierogi wypłyną.

Nadzienie:

500 g bobu
3 ząbki czosnku
1 łyżka masła
sól, pieprz, świeże zioła: tymianek, macierzanka, ziele oliwne, estragon, hyzop)

Bób gotujemy. Po ugotowaniu przelewamy go zimną wodą i obieramy ze skórki. Wrzucamy do miski i lekko rozgniatamy widelcem. Dodajemy wyciśnięty czosnek, łyżkę masła i drobno posiekane świeże zioła. Doprawiamy solą i pieprzem po czym dokładnie mieszamy.

Pierogi z nadzieniem z bobu, czosnku i świeżych ziół, Fot. Hanami®

O Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Jestem japonistą, dziennikarką, autorką trzech książek ("Japońskie słodycze", "Tradycje kulinarne Japonii", "Zwierzęta zodiaku w kulturze Japonii"). Od lat zajmuję się opracowywaniem i prowadzeniem kursów kulturowych (z zakresu kultury żywieniowej), a także piszę o jedzeniu i kulturze azjatyckiej. Szczegółowe informacje o mojej działalności można znaleźć w zakładce Współpraca. Miłej lektury! Magdalena Tomaszewska-Bolałek m.tomaszewska@hanami.pl Profil na Google+

9 przemyśleń nt. „Pierogi z nadzieniem z bobu, czosnku i świeżych ziół

  1. Pierogi uwielbiam, bób również ale nigdy nie przyrządzałam go w inny sposób niż po prostu gotowany. Bardzo zaintrygował mnie ten przepis i ciekawy pomysł na nadzienie. Jak tylko znajdę chwilkę czasu na lepienie pierogów to zdecydowanie wypróbuję :)
    Pozdrawiam- http://www.drobinkismakow.blogspot.com

  2. Jeżeli chodzi o ciasto do pierogów to im więcej jajek tym ciasto twardsze. Ja do swojego ciasta dodaję ok. pół kg mąki , 1 jajo, 2-3 łyżki oleju i uzupełniam konsystencję mlekiem. Ciasto nie może być zbyt twarde do wyrabiania, a po wyrobieniu ma być jędrne ,sprężyste i błyszczące. Potrzeba trochę wprawy ale warto się nauczyć bo wydaje mi się że i tak w pierogach najważniejsze jest ciasto. Smacznie pozdrawiam Alicja

  3. Fantastyczny pomysł na nadzienie, muszę wypróbować. U mnie najlepsze ciasto robi oczywiście babcia. Przepisu niestety nie dostałam bo wszystkie składniki dodaje ” na oko” i ciężko to odtworzyć. Może kiedyś się uda… Pozdrowienia:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>