Placki są świetnym uzupełnieniem jadłospisu. Mąka, jajka, woda albo odrobina mleka to dla mnie solidna podstawa. Cała reszta zależy od dostępności składników i humoru. Może być na słodko i na wytrawnie, cienko lub grubo, prosto czy wystawnie. Dziś przepis na jedne z moich ulubionych placków cukiniowych.

Placki z cukinią i kozim serem – przepis:

1 mała cukinia
120 g mąki
100 koziego sera (miałki twaróg)
pół pęczka natki pietruszki
1 jajko
trochę mleka, jeśli ciasto wyjdzie za gęste
sól, estragon, pieprz

Cukinię myjemy i ścieramy na tarce (grube łezki). Pietruszkę myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Do miski wrzucamy ser kosi, jajko, mąkę i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy cukinię i ponownie mieszamy. Ciasto nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek. Placki smażymy aż będą złote. Podajemy ze śmietaną.

Placki z cukinią i kozim serem, Fot. Hanami®

Udostępnij

6 thoughts on “Placki z cukinią i kozim serem

  1. Moje ulubione placuszki, mogę je jeść jeden za drugim, aż do końca. Zawsze robię z grecką fetą. Chętnie podebrałabym od Was obu z talerza, pierogi jagodowe także chętnie bym zjadła 😉

Pozostaw odpowiedź Magdalena Tomaszewska-Bolałek Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *