Siemię lniane to nic innego, jak nasiona lnu zwyczajnego. Mimo niewielkich rozmiarów mają one wiele właściwości prozdrowotnych. Są bogatym źródłem białka, magnezu, żelaza, cynku witaminy B1 oraz błonnika. Siemię lniane pozytywnie wpływa na układ pokarmowy ma także działanie antynowotworowe. Warto zatem włączyć je do codziennej diety.

Placki z mąką z siemienia lnianego – przepis:

2 jajka
150 ml kremówki 30%
30 g mąki z siemienia lnianego
80-90 g mąki pszennej
szczypta soli

Do miski wrzucamy mąki, dwa jajka, sól i dolewamy kremówki. Całość dokładnie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem nakładamy masę tworząc placki o wielkości 7-8 cm. Pieczemy je aż się zarumienią z obu stron. Placki można podawać na słono (np. z kwaśną śmietaną i solą) lub na słodko (np. z miodem).