Jedzenie musi być smaczne, ale też i zdrowe, o czym często zapominamy. Ważne jest codzienne dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilość składników odżywczych, minerałów i witamin. Wiele osób zamiast zbilansowanej diety, sięga po witaminy, a przecież w wielu przypadkach wystarczy tylko trochę zmienić nawyki żywieniowe. Na przykład takie pestki z dyni zawierają w 100 gramach dzienną dawkę magnezu niezbędną dorosłemu człowiekowi. Dziś pomysł, co można z nich zrobić.

Placki z mielonymi pestkami dyni – przepis:

60 g mąki
1 jajko
45 g jogurtu naturalnego
20-30 g przemielonych pestek z dyni
2 łyżeczki oliwy
sól

Do miseczki wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, jogurt, sól, przemielone pestki z dyni oraz oliwę z oliwy i dokładnie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię nakładamy łyżką niewielkie placki. Podpiekamy aż będą złociste. Placki podajemy posypane pestkami z dyni.

Placki z mielonymi pestkami dyni, Fot. Hanami®