Jeśli nie ma się w domu drożdży albo się ich nie je, nie trzeba rezygnować z dań podobnych do pizzy. Zamiast ciasta drożdżowego można przygotować podpłomyki z dodatkami. Ja bardzo lubię takie z mąki z ciecierzycy.

Podpłomyk z mąki z ciecierzycy i mąki pszennej – przepis (porcja na 1 osobę):

90 g mąki pszennej
90 g mąki z ciecierzycy
mleko
pół łyżeczki proszku do pieczenia
sól
mozzarella
kindziuk
czerwona papryka
pół cukinii
garść roszponki

Do miski wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Powoli dolewamy mleka (tyle by powstało zwarte ciasto nadające się do wałkowania), po czym wygniatamy. Ciasto rozwałkowujemy i wkładamy do wysmarowanej oliwą formy o średnicy 29 centymetrów, widelcem robimy dziury w cieście (tak, by nie podnosiło się podczas pieczenia). Formę wstawiamy na około 8-10 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Następnie na podpłomyk nakładamy mozzarellę, kindziuk, paprykę, cukinię i pieczemy przez kolejne 10-15 minut w temperaturze 200 stopni. Po wyjęciu z piekarnika podpłomyk ozdabiamy roszponką.

Podpłomyk z mąki z ciecierzycy i mąki pszennej, Fot. Hanami®

Udostępnij

11 thoughts on “Podpłomyk z mąki z ciecierzycy i mąki pszennej

  1. Bardzo Ci dziękuję za ten przepis! Pizzę lubię, drożdze mogę jesć problem polega tylko na tym,że często rośnie duża, gruba, cieżka i niefajna. Ten przepis eliminuje problem, jak odzyskam piekarnik to napewno przetestuję!

Pozostaw odpowiedź Ola in the kitchen Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *