Polędwiczka wieprzowa sprawdza się nie tylko jako składnik dań obiadowych. Upieczoną można wykorzystać także do kanapek.

Polędwiczka pieczona z octem balsamicznym i syropem z czarnego bzu – przepis:

polędwiczka wieprzowa
oliwa
ocet balsamiczny
syrop z czarnego bzu
sól, oregano, bazylia

Do miski wlewamy ocet balsamiczny, syrop z czarnego bzu, dodajemy sól, oregano i bazylię. Mieszaniną nacieramy polędwicę i wstawiamy ją na 2-3 godziny do lodówki (można też wstawić ją na całą noc). Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy mieszaniną i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy mięso przez 2h. Na sam koniec podwyższamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 20-35 minut w zależności od wielkości polędwiczki.

Polędwiczka pieczona z octem balsamicznym i syropem z czarnego bzu, Fot. Hanami®

Udostępnij

One thought on “Polędwiczka pieczona z octem balsamicznym i syropem z czarnego bzu

  1. Taki syrop z czarnego bzu może wspaniale urozmaicić smak polędwiczki, ale również pozytywnie wpłynąć na jej trawienie. Czarny bez bardzo sobie cenię, nie tylko ze względu na zastosowania wewnętrzne, ale i zewnętrzne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *