Bardzo lubię polędwiczki wieprzowe. Jadam je wprawdzie, tak jak inne mięsa, częściej w sezonie jesienno-zimowym, ale latem też zdarza im się gościć na moim stole. Zrobić z nich można tyle pyszności, że nie starczy mi życia, aby wypróbować  wszystkie możliwe sposoby podania tego mięsa. Ponieważ ostatnio chodził za mną sos musztardowy, postanowiłam połączyć go właśnie z delikatnymi polędwiczkami. Wyszło bardzo pysznie 🙂

Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym podane z warzywami z wody – przepis (porcja dla 3-4 osób):

500-600 g polędwiczki wieprzowej
300-350 ml wody
120-140 g musztardy kremskiej
1 łyżka mąki
2 średnie cebule
500 g fasoli szparagowej
200 g małych marchewek
sól, pieprz, świeży hyzop

Polędwiczkę kroimy w plasterki o grubości 3-4 milimetry. Każdy kawałek mięsa obtaczamy w mące i podsmażamy na oliwie z oliwek przez około 3-4 minuty (najlepiej użyć głębokiej patelni). Następnie na patelnię wrzucamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, mieszamy. Po krótkiej chwili dolewamy wodę i ponownie mieszamy. Po 5 minutach duszenia dodajemy musztardę, sól i pieprz po czym znowu mieszamy. Polędwiczki gotujemy przez około 30 minut bez przykrycia. 5 minut przed końcem gotowania dodajemy drobno posiekany świeży hyzop. W międzyczasie przygotowujemy fasolę szparagową i małe marchewki. Polędwiczki serwujemy z warzywami z wody.

Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym podane z warzywami z wody, Fot. Hanami®