Bardzo trudno jest znaleźć w sklepach coś do jedzenia dla małych dzieci. Przekąskę zdrową, smaczną, a do tego bez dodatku cukru. Nie pozostaje zatem nic innego, jak popracować nad własnymi łakociami, które będą idealnie dostosowane do potrzeb i upodobań malucha. Dziś kolejny z moich sprawdzonych przepisów – ciasteczka z cukinią.

Ciasteczka z cukinią – przepis:

30 g cukinii
15 g masła
50 g mąki
1 żółtko

Cukinię bardzo drobno siekamy. Następnie dodajemy żółtko, roztopione masło oraz mąkę. Całość wyrabiamy. Masę rozwałkowujemy i wycinamy z niej ciasteczka o średnicy około 3 cm. Łakocie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasteczka można podawać dzieciom od siódmego miesiąca życia (siedmiomiesięczne niemowlę nie nie powinno zjeść więcej niż 3-4 takie ciasteczka dziennie). Łakocie przechowujemy w szczelnie zamkniętych pojemnikach.

Ciasteczka z cukinią

2 thoughts on “Przekąska dla maluchów – ciasteczka z cukinią

  1. Myślę, że moje dzieci z chęcią by się połasiły na takie cukiniowe kruche ciasteczka. Fajny pomysł, ja bym wysmarowała to jakimś kremowym serkiem, udekorowała figlarnie i podała na imprezie. Super patent. Za inspirację dziękuję!!

    • W wersji dla dorosłych proponuję dodać sól i tymianek, będzie lepiej smakowało 🙂 Myślę, że serek kremowy by pasował, dzięki za pomysł. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *