Każdy lubi dobrze zjeść. Dzieci też i nie oznacza to pałaszowania parówek, frytek czy pizzy. Maluchom można przygotować ciekawe i dobre jedzenie. Wymaga to jednak odrobiny chęci oraz czasu. Jednym z takich dań jest risotto.

Risotto dla malucha – przepis:

5 łyżek ryżu do risotto
1 duży pomidor malinowy
2 łyżeczki oliwy z oliwek
40-60 ml bulionu warzywnego
1 łyżka drobno posiekanej cebuli
1 łyżka drobno posiekanej natki
pół plasterka szynki
sól, pieprz, tymianek, odrobina parmezanu

Cebulę podsmażamy na oliwie, dodajemy posiekany, obrany ze skórki pomidor i dokładnie mieszamy. Następnie wrzucamy ryż oraz przyprawy po czym dokładnie mieszamy. Po 1-2 minutach dolewamy bulion i dodajemy natkę z pietruszki. Całość gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż ryż będzie miękki. Do miarki do dawkowania syropu nakładamy ryż po czym wykładamy go na talerz. Przed podaniem posypujemy risotto odrobiną parmezanu i ozdabiamy szynką.

Risotto dla malucha, Fot. Hanami®

Udostępnij

6 thoughts on “Risotto dla malucha

  1. Ale dobrze ma Twoje dziecko!! Moje mają podobnie, choć risotto jeszcze nie jadły. Zjedzą niebawem, bo myślę, że będzie im smakowało. Pięknie zaserwowałaś do dziecięce danie. ściskam

Pozostaw odpowiedź Salvador Dali Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *