Dania jednogarnkowe to świetne rozwiązanie dla tych, którzy cenią sobie wygodę. Jedną z prostszych i szybszych potraw w tym stylu jest risotto.

Risotto z kurczakiem, jarmużem i szałwią – przepis:

woda
250 g ryżu do risotto
200 g piersi z kurczaka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
4-5 liści jarmużu
1 łyżka masła
sól, pieprz, kurkuma
oliwa

Kurczaka kroimy na małe kawałki i podsmażamy na oliwie przez 4-5 minut w wysokim garnku. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy i wrzucamy do garnka z kurczakiem. Kiedy cebula się zeszkli, wsypujemy ryż, po czym podsmażamy go przez około minutę dokładnie mieszając. Po chwili dolewamy wodę (tak by było jej około 1 cm nad powierzchnię ryżu), dodajemy: sól, pieprz, kurkumę. Gotujemy przez 15 minut na wolnym ogniu mieszając co jakiś czas. Po tym czasie dodajemy drobno posiekany jarmuż, szałwię oraz łyżkę masła. Gotujemy do momentu aż ryż będzie ugotowany (ryż jednak nie powinien się rozpadać).

Risotto z kurczakiem, jarmużem i szałwią, Fot. Hanami

2 thoughts on “Risotto z kurczakiem, jarmużem i szałwią

  1. Ugh. Za określenie tego dania mianem risotto niektórzy WlWlosi potrafią zabić. Co to za risotto bez zakwaszenia go winem i bez bulionu…

    • Współcześnie nazewnictwo potraw ulega dynamicznym zmianom. Potrawy nazywa się w nawiązaniu do tradycji, ale także formy (np. fasolowy majonez, wegański smalec). Ci sami Włosi, którzy potrafią zabić za skalanie tradycyjnych włoskich potraw często nie mniej kaleczą kuchnie azjatyckie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *