W każdym domu jedzenie przygotowuje się inaczej. Placki ziemniaczane należą do potraw, które dzielą społeczności, jak Polska długa i szeroka. Pojawia się bowiem odwieczne pytanie: Na słodko czy na słono? Duży wpływ na to ma to pochodzenie np. na Wschodzie częściej jada się placki ziemniaczane ze śmietaną, posypane cukrem. U mnie też panują podziały. Ze względu na upodobania trudno jest przygotować takie placki, które by pasowały każdemu. W domu rodzinnym dodają cebulę, mój Teść natomiast ma przepis na placki uniwersalne, które pasują do każdych upodobań smakowych.

Przepis na placki ziemniaczane:

1000 g ziemniaków
1 jajko
2-3 łyżki mąki pszennej
szczypta soli

Ziemniaki obieramy ze skóry, a następnie trzemy na tarce. Dodajemy jajko i mąkę pszenną, po czym dokładnie mieszamy. Na rozgrzany tłuszcz wylewamy niewielkie placki. Smażymy na złocisty kolor. Podajemy wedle upodobań – na słodko lub na słono.

Placki ziemniaczane, Fot. Hanami®

Udostępnij

8 thoughts on “Rodzinne przepisy – placki ziemniaczane teścia

  1. Jak ja dawno nie jadłam placków ziemniaczanych! Lubię i na słodko i na słono, choć przyznam, że wersji bez cebuli dotąd nie próbowałam. Takie placuszki muszą być bardzo łagodne i delikatne w smaku.

  2. Ja wybieram wersję na słono. Zawsze chętnie! Może niebawem zrobię moje ulubione z sosem z suszonych grzybów.. całusy posyłam

  3. przepis na placki ziemniaczane troszke inny 🙂 ( na oko)
    ziemniaki
    maka ziemniaczana ( dodajac make pszenna placki robia sie gumiate )
    jajko
    sol, pieprz
    ziemniaki trzemy i odstawiamy , nastepnie zlewamy wode ktora sie nazbierała z odstania nastepnie dodajemy jajko , make ,doprawiamy sola i pieprzem i gotowe smazymy na złocisty kolor .

  4. Do masy ziemniaczanej dodaję jeszcze twaróg np. półtłusty(10-15 dag). Placki nie ciemnieją.Można dodać jeszcze ze 2 ziemniaki ugotowane,rozgniecione.Placki są pulchniejsze.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *