Zima nie jest sezonem sałatkowym, nie należy też do dań z dużą ilością zieleniny. Bezsmakowe pomidory, wodniste ogórki oraz inne warzywa, które tylko z nazwy przypominają to, co powinny, nie nastrajają optymistycznie. Nie można jednak rezygnować ze wszystkiego. Dziś coś dla lubiących warzywa i dla tych, co oczekują czegoś treściwszego – sałatka z jajkiem, rukolą oraz grzankami. Szybka, pachnąca, pasująca zarówno na lekkie, ale zdrowe śniadanie, jak i na kolację.

Sałatka z jajkiem, rukolą i grzankami – składniki dla dwóch osób:

dwie garście rukoli
3 jajka na twardo
3 kromki chleba (albo bułki paryskiej)
szczypta kwiatu lawendy
szczypta tymianku
szczypta soli
oliwa z oliwek
glazura balsamiczna

Chleb kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na oliwie. Kiedy jest już rumiany, dodajemy tymianek oraz kwiat lawendy. Na talerzu układamy garść rukoli oraz pokrojone jajko na twardo. Posypujemy solą, skrapiamy odrobiną oliwy oraz dodajemy ciepłe grzanki. Na sam koniec całość polewamy glazurą balsamiczną. Smacznego!

Sałatka z jajkiem, rukolą i grzankami

Udostępnij

4 thoughts on “Sałatka z jajkiem, rukolą i grzankami

  1. Wyobrażam sobie, jak fantastycznie musi smakować. Te kwiaty lawendy w połączeniu z tymiankiem przemawiają do mnie baaardzo:-). A rukolę wprost uwielbiam!

  2. Telepatia jakaś nastąpiła! U mnie też o plastikowych, bezsmakowych pomidorach. Sałatka dobra bo konkretna, w sam raz na zimę, liście też czasem dodaję, chociaż o tej porze roku to raczej miły dodatek dla oka niż uciecha dla podniebienia, niestety. Całusy!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *