Wreszcie trafiłam na w miarę słodkie truskawki,takie, które jadłam z przyjemnością. Na szybką kolację z części owoców przygotowałam sałatkę z mizuną i glazurą balsamiczną. Mizuna jest delikatna i bardziej soczysta niż rukola, ale jeśli nie ma jej pod ręką, bez problemu można użyć do sałatki rukoli. Całość wykończyłam aromatyczną glazurą balsamiczną o smaku figowym (wydobyła ona smak truskawek) i podałam z rumianymi grzankami. Ta sałatka to bardzo szybkie, kolorowe, niebanalne, ale przede wszystkim przepyszne danie.

Sałatka z mizuną, truskawkami i figową glazurą balsamiczną – przepis:

250 g truskawek
30-40 g mizuny (można zastąpić rukolą)
figowa glazura balsamiczna
ser do posypania (opcjonalnie)

Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy w ćwiartki. Mizunę myjemy i osuszamy. Na talerzu układamy mizunę, a na niej truskawki. Całość skrapiamy glazurą balsamiczną. Podajemy z grzankami.

Sałatka z mizuną, truskawkami i figową glazurą balsamiczną, Hanami®

Udostępnij

4 thoughts on “Sałatka z mizuną, truskawkami i figową glazurą balsamiczną

  1. Mi też dopiero wczoraj po raz pierwszy w tym sezonie udało sie kupić polskie truskawki, które wcinałam z przyjemnością. Prawie straciłam nadzieję, że się takie pojawią jeszcze w tym roku.
    Deserek oryginalny i bardzo apetyczny. 🙂

  2. Pięknie i pysznie!
    Ja niestety nie trafiłam jeszcze na dobre polskie truskawki…
    Wczoraj byłam w Fortecy,ale już się skończyły.

Pozostaw odpowiedź Amber Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *