Wielu osobom roszponka (roszpunka) kojarzy się z imieniem pięknej księżniczki o długich włosach uwięzionej w wieży. Dziś nie będzie o czarownicach i przystojnych mężczyznach biegnących białogłowom na ratunek, ale o sałatce. Bardzo prostej, smacznej, idealnej dla osób odchudzających się, a także tych którzy potrzebują dobrej energii.

Sałatka z roszponką, jajkiem i papryką: – przepis

50 g roszponki warzywnej
3 jajka na twardo
1 średnia papryka
oliwa z oliwek
glazura balsamiczna
sól, pieprz, tymianek, pokruszone kwiaty lawendy

Roszponkę myjemy i osuszamy. Nakładamy na talerz, skrapiamy oliwą i dokładnie mieszamy. Na wierzchu układamy pokrojoną w kostkę paprykę, a następnie pokrojone w ćwiartki jajko. Przyprawiamy i polewamy glazurą balsamiczną.

Sałatka z roszponką, jajkiem i papryką, Fot. Hanami®

Udostępnij

2 thoughts on “Sałatka z roszponką, jajkiem i papryką

  1. I ja lubię roszponkę.
    Pyszna w sałatkach, a kiedyś nawet zrobiłam z niej zupę kremową.
    Teraz to moja ,baza’ do różnych dań.
    Twoja sałatka bardzo mi się podoba.
    Z pewnością jest pyszna!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *