Nie wyobrażam sobie weekendu bez domowego ciasta. Tym razem zapraszam na sernik cytrynowo-imbirowy.

Jeśli komuś nie wystarczy jedno ciasto, warto odwiedzić Festiwal Słodyczy Świata, który odbywa się od 5 do 7 grudnia 2014 przy zbiegu al. Wilanowskiej i ul. Przyczółkowej w Warszawie. Podczas imprezy można będzie nie tylko kupić łakocie z różnych zakątków świata, ale także sporo się o nich dowiedzieć. Ja szczególnie zapraszam w sobotę, 6 grudnia o godzinie 14:15 na spotkanie poświęcone japońskim słodyczom.

Kremowy sernik z lemon curd – przepis:

Masa serowa:
800 g sera do sernika
210 g cukru
4 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
150 g serka mascarpone
3 cytryny
kawałek imbiru (około 12-13 cm)

Ser mieszamy z cukrem, jajkami, mascarpone oraz mąką ziemniaczaną. Do masy dodajemy starty na tarce imbir, otartą z trzech cytryn skórkę pomarańczową i sok wyciśnięty z trzech cytryn. Ponownie mieszamy. Przelewamy do formy o średnicy 27 centymetrów. Sernik pieczemy przez 60-70 minut w piekarniku rozgrzanym do 165 stopni.

Polewa:
120 g białej czekolady
40-50 ml śmietany kremówki 30%

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do czekolady dodajemy kremówkę i dokładnie mieszamy. Polewą polewamy ostudzony sernik i wstawiamy na ciasto na 2-3 godziny do lodówki.

Sernik cytrynowo-imbirowy, Fot. Hanami®