Ostatnio często jadałam serniki na mieście, więc w końcu postanowiłam upiec coś w domu. Sernik z wiśniami świetnie pasuje do kawy i na podwieczorek.

Sernik rustykalny z wiśniami – przepis:

500 g sera do serników
90 g cukru
200 ml śmietany kremówki 30%
300 g frużeliny wiśniowej (lub wiśni w gęstym syropie)
3 jajka
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki ekstraktu waniliowego

Ser, cukier, jajka, mąkę ziemniaczaną, ekstrakt waniliowy oraz kremówkę wrzucamy do miski po czym całość miksujemy mikserem na gładką masę. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia oraz wysmarowanej masłem (moja miała średnicę 20 cm). Sernik wstawiamy na 55-70 minut do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Po 30-40 minutach pieczenia przykrywamy sernik folią aluminiową albo papierem do pieczenia (dzięki temu sernik pozostanie dość jasny). Po wyjęciu i ostudzeniu sernika na jego wierzch nakładamy owoce. Ciasto możemy dodatkowo ozdobić świeżymi liśćmi ziół. Sernik najlepiej smakuje następnego dnia po przygotowaniu (i kilku godzinach spędzonych w lodówce).

Sernik rustykalny z wiśniami, Fot. Hanami®

Udostępnij

3 thoughts on “Sernik rustykalny z wiśniami

  1. boski sernik! właśnie zrobiłam frużelinę wiśniową i koniecznie upiekę, mam pytanie, czy frużelinę nałożyć na wystudzony sernik i do lodówki,czy następnego dnia po wyjęciu z lodówki nałożyć i podać pozdrawiam rysiaa

Pozostaw odpowiedź rysiaa Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *