Mus z mango ostatnio świetnie poprawia mi humor. Najczęściej robię z niego mango lassi – pyszny aksamitny koktajl. A ponieważ najczęściej kupuję mus w opakowaniach kilogramowych to starcza jeszcze na różne ciasta i desery. Oto jeden z moich ostatnich pomysłów.

Sernik z mango – przepis:

700 g sera do serników
250 g śmietany kremówki
300-400 g słodzonego musu z mango
3 jajka
50-100 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Do miski wrzucamy ser, śmietanę, jajka, cukier, ekstrakt, mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy mus z mango i ponownie mieszamy do uzyskania jednorodnej masy. Masę przelewamy do formy wysmarowanej masłem (moja miała 26 cm średnicy) i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na 70-80 minut. Przed podanie możemy polać ciasto odrobiną musu z mango.

Sernik z mango, Fot. Hanami®

Udostępnij

6 thoughts on “Sernik z mango

  1. Jaką konsystencję powinien mieć ten mus z mango? Użyłem przecieru z mango z puszki i po upieczeniu sernik mi się rozjechał 🙁

    • Mus, którego użyłam był bardzo gęsty. Jednak to czy się sernik trzyma zależy nie tylko od musu, ale również od sera. Twaróg do sernika, zależnie od producenta, ma różną zawartość wody. Jeśli masa wydaje nam się za płynna to zawsze dobrze jest dodać 1-2 dodatkowe łyżki mąki ziemniaczanej. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *