Czekają mnie kolejne wakacje pełne pracy, ale przynajmniej takiej, którą lubię. W następnym tygodniu będzie się trochę działo na blogu. Ruszy konkurs z nagrodami książkowymi, pojawi się krótka relacja z wyjazdu do Chin (tym razem będzie o jedzeniu).

Od piątku 25 lipca do niedzieli 27 lipca będą w Warszawie II Targi Książki Kulinarnej organizowane przez Martę Gessler i Qchnię Artystyczną. Przyświecać im będzie hasło EDUKU-JEMY! Na dziedzińcu Zamku Ujazdowskiego będzie można kupić książki kulinarne, a także wziąć udział w dyskusjach i spotkanich. Ja szczególnie zapraszam w sobotę na prelekcję o kuchniach orientalnych (wstęp wolny).

Kuchnia azjatycka dla początkujących i zaawansowanych – spotkanie
26 lipca godz. 12:00, Qchnia Artystyczna, Zamek Ujazdowski, ul. Jazdów 2, Warszawa

Kuchnia azjatycka jest różnorodna i bogata, stąd też każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Trzeba wiedzieć tylko od czego zacząć. O tym jak rozpocząć swoją przygodę z kuchnią azjatycką, aby w pełni rozkoszować się orientalnym smakiem oraz o specjałach dla wprawionych smakoszy opowie Magdalena Tomaszewska-Bolałek – orientalista, autorka książek (Tradycje kulinarne Japonii, Japońskie słodycze), badaczka kultury żywieniowej i zdobywczyni głównej nagrody w konkursie Gourmand World Cookbook Awards 2013 w kategorii kuchnia japońska.

A oto przepis na sernik:

Sernik z przesmażonymi wiśniami – przepis:

500 g sera do serników
70 g + 50 g cukru
170 ml śmietany kremówki 30%
500 g wiśni
2 jajka
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki ekstraktu waniliowego

Ser, cukier (70 g), jajka, mąkę ziemniaczaną, ekstrakt waniliowy oraz kremówkę wrzucamy do miski po czym całość miksujemy mikserem na gładką masę. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia oraz wysmarowanej masłem (moja miała średnicę 20 cm). Sernik wstawiamy na 55-70 minut do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Po 30-40 minutach pieczenia przykrywamy sernik folią aluminiową albo papierem do pieczenia (dzięki temu sernik pozostanie dość jasny). W międzyczasie myjemy, osuszamy i drylujemy wiśnie. Tak przygotowane owoce przesmażamy z cukrem. Po wyjęciu i ostudzeniu sernika na jego wierzch nakładamy owoce. Ciasto możemy dodatkowo ozdobić świeżymi liśćmi ziół.

Sernik z przesmażonymi wiśniami, Fot. Hanami®

Udostępnij

3 thoughts on “Sernik z przesmażonymi wiśniami

  1. Wspaniały sernik, dziękuję za przepis. Ponieważ wiśnie świeże są dostępne w określonym (krótkim) czasie, skorzystałem z wiśni mrożonych z Pińczowa. Te wiśnie są bez pestek i minęła mnie „przyjemność” drylowania owoców, nie uwielbiam tej czynności. Sernikiem wszyscy się zachwycali i będę musiał zrobić go jeszcze wielokrotnie. Czego się nie robi dla sprawienia przyjemności? Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *