Gruszka jest niezmiernie wdzięcznym obiektem kulinarnych szaleństw. Można ją smażyć, zapiekać z serami, układać na kruchym cieście pod bezową pierzynką czy topić w winie. W każdej formie smakuje wybornie. Owoc ten świetnie nadaje się również do serników, w szczególności jeśli towarzyszy mu cynamonowa nuta.

Sernik z ricotty z gruszkami i cynamonem – przepis:

250 g ricotty
180 g śmietany 18%
70 g cukru
2 duże gruszki
2 jajka
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

W misce miksujemy na gładką masę ricottę, jajka, cukier, mąkę ziemniaczaną oraz śmietanę. Masę rozlewamy do dwóch foremek o średnicy 12 cm wysmarowanych masłem. Gruszki obieramy ze skórki po czym kroimy w plasterki. Plasterki układamy lekko pod skosem (i bardziej w pionie) tak by praktycznie całe zanurzone były w masie. Wierzch sernika posypujemy cynamonem. Serniki pieczemy przez 65-75 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni (z termoobiegiem).

Sernik z ricotty z gruszkami i cynamonem, Fot. Hanami®

Udostępnij

9 thoughts on “Sernik z ricotty z gruszkami i cynamonem

  1. Pyszne, delikatne i pachnące połączenie, nieznacznie opadł niestety..,ale fakt,ze z braku malych foremek musialam go nieco „rozciągnąć”

  2. Dodawanie zdjęć z tak pięknie wyglądającymi deserami powinno być karalne 😉
    Pięknie wygląda ten sernik! Będę dzisiaj o nim myśleć przez cały dzień 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *