Mam straszną słabość do deserów z zieloną herbatą. Nie wiem, czy wynika to z samego smaku, czy połączenia smaku z przecudnym, pistacjowym zielonym kolorem. Bez względu na powód, matcha (sproszkowana zielona herbata) regularnie gości w mojej kuchni i na talerzach przyjaciół oraz znajomych.

Sernik z zieloną herbatą – przepis:

Spód sernika:

170 g ciastek owsianych
70 g masła

Ciastka miksujemy w blenderze, a następnie wsypujemy do miski z rozpuszczonym masłem. Całość dokładnie mieszamy po czym wykładamy na dno formy.

Masa serowa:

1000 g sera do sernika
150 g cukru
200 ml śmietany kremówki 36%
3 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
15 g herbaty matcha

Ser mieszamy z cukrem, jajkami, śmietaną kremówką oraz mąką ziemniaczaną. Na sam koniec dodajemy sproszkowaną zieloną herbatę i ponownie miksujemy, tak by nie było żadnych grudek. Masę wylewamy do formy z uprzednio przygotowanym spodem z ciastek. Sernik pieczemy przez 85-90 minut w piekarniku rozgrzanym do 165 stopni. Gotowe ciasto możemy ozdobić lukrem plastycznym.

Sernik z zieloną herbatą

Udostępnij

18 thoughts on “Sernik z zieloną herbatą

  1. Obłędnie wygląda to ciacho, nie przeszło mi przez myśl by zastosować herbatę do wypieków, jak mniemam ten dodatek fajnie orzeźwia i dodaje tajemniczego posmaku. Niepokojąco kuszący deser…będę pamiętać o herbacie przy okazji kolejnego sernika!

    • Sproszkowaną zieloną herbatę można stosować do wielu dań, nie tylko wypieków np. deserów na zimno, czekolady, a także sosów do mięs. Fajnie się komponuje ze schabem 🙂

  2. Magda,

    Genialny kolor ciasta! Cudny sernik i przepiękna dekoracja. Jeszcze nigdy nie odważyłam się na eksperymenty z masą cukrową, a po Twoim serniku widać, że masz nie lada doświadczenie.
    Mam matchę w domu, więc skorzystam z chęcią z Twojego przepisu. Kiedyś robiłam z nią tort i też dzięki niej fajnie wyglądał i smakował;-)

    Serdecznie Cię pozdrawiam,
    E.

    • Dziękuję za miłe słowa. Nie ma co się bać masy cukrowej. Ten sernik to był mój pierwszy raz z lukrem. Właśnie zaczęłam ćwiczenia, bo w listopadzie muszę zrobić tort dla wyjątkowej osoby.

      Zielona herbata sprawdza się świetnie w deserach, ale tortów jeszcze z nią nie robiłam. Możesz spróbować dodać ją do ciepłego lub zimnego mleka z odrobiną cukru, a powstanie ciekawy smakowo koktajl. Pozdrawiam i miłego wieczoru.

  3. Intrygujące połączenie. Jakiś czas temu wyszperałam w jednej z gazet przepis na sernik z herbatą, ale czarną, i się do niego przymierzam. Ten jest jeszcze ciekawszy 🙂

  4. Pingback: Pierwszy angielski tort | Kuchniokracja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *