Uwielbiam arabskie przystawki, chyba nawet do tego stopnia, że stawiam je ponad daniami głównymi. Bardzo długo zastanawiałam się, co wybrać na początek przygotowywanego zestawu marokańskiego. Ze względu na dostępność i sezon, dziś główną rolę zagra cukinia w sałatce o nazwie shlada bal gharaa. Przepis pochodzi z książki Fatemy Hal The Food of Morocco: Authentic Recipes from the North African Coast.

Shlada bal gharaa – sałatka z cukinią (kuchnia marokańska) – przepis:

500 g cukinii
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
pół pęczka natki pietruszki
½ łyżki kminku mielonego
½ łyżki papryki
½ łyżki soli
sok z ćwiartki cytryny

Cukinię myjemy osuszamy, kroimy na pół wzdłuż i poprzek, a następnie każdą z tych części kroimy ponownie na 5-6 kawałków. Tak przygotowane warzywo blanszujemy przez 5-8 minut po czym osuszamy. Na patelni na oliwie podsmażamy prze 3-5 minut czosnek, natkę pietruszki, sól, kmin i paprykę. Następnie dodajemy cukinię i smażymy całość kolejne 5-7 minut regularnie mieszając. Na sam koniec skrapiamy warzywa sokiem z cytryny. Sałatkę podajemy na ciepło lub na zimno.

Shlada bal gharaa - sałatka z cukinią (kuchnia marokańska), Fot. Hanami®

Udostępnij

8 thoughts on “Shlada bal gharaa – sałatka z cukinią (kuchnia marokańska)

  1. Świetny przepis! ale mam pytanie – czy cukinię można od razu podsmażać bez blanszowania (zawsze gotowana wpija więcej tłuszczu…) czy to już nie będzie tego charakteru potrawy? 🙂

    • Może ze względu na to blanszowanie w przepisie są tylko dwie łyżki oliwy. Myślę, że pominięcie blanszowania wpłynie trochę na konsystencję i bardzo nieznacznie na smak, więc nie widzę przeszkód aby od razu wrzucić cukinię na patelnię. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *