Nie ma Wigilii bez śledzia. Zatem w najbliższych dniach pojawią się trzy przepisy na tę rybę. Zaczynam od inspiracji staropolskich. Będzie korzennie i bardzo aromatycznie.

Śledź w cynamonie na pumperniklu – przepis:

około 300 g śledzi w oleju
2-3 kromki pumpernikla
cynamon
szafran
gęsty sok z czarnej porzeczki
plasterek cebuli
kilka listków kolendry
wykałaczki

Śledzie kroimy na pół (wzdłuż dłuższego boku) zawijamy i spinamy wykałaczką. Następnie obsypujemy je cynamonem oraz szafranem i wstawiamy na 5-10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, tak by się lekko zarumieniły. Kromki pumpernikla kroimy na cztery równe części. Na talerzu rozsmarowujemy trochę gęstego soku z czarnej porzeczki, po czym układamy kromeczkę pumpernikla. Na kromce kładziemy ciepłego śledzia. Przybieramy listkiem kolendry i 2-3 cebulowymi piórami.

Śledź w cynamonie na pumperniklu, Fot. Hanami®

2 thoughts on “Śledź w cynamonie na pumperniklu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *