Na Wigilii nie może zabraknąć dań ze śledziem. Ja w tym roku postawiłam na proste dania pachnące przyprawami i cytrusami.

Śledzie z pomarańczami i imbirem – przepis:

filety śledziowe
pomarańcze
imbir
pieprz

Filety śledziowe kroimy na mniejsze kawałki. Imbir (kawałek 10 cm) kroimy w małe słupki i przesmażamy go na patelni na soku wyciśniętym z jednego pomarańcza (taka ilość imbiru starczy na 8-10 porcji śledzi). Śledzie oprószamy pieprzem i układamy na talerzu z kawałkami pomarańczy. Nakładamy imbir i całość polewamy odrobiną zredukowanego soku.

Śledzie z pomarańczami i imbirem , Fot. Hanami

Udostępnij

2 thoughts on “Śledzie z pomarańczami i imbirem – Boże Narodzenie 2015

  1. Magda, ja mam problem ze śledziami, w tym roku jadłam pierwszy raz takiego, którego skłonna bym była nazwać smacznym – choć bez stuprocentowej pewności 🙂 Był on z dodatkiem mango i co najdziwniejsze – zielonej kolendry, której nie znoszę. Dziwna sprawa! Podoba mi się Twój śledź z elementem cytrusowym, klasyk z cebulką to zupełnie nie moja bajka. Ściskam!

Pozostaw odpowiedź Aga Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *