Dawno na blogu nie było żadnego przepisu na pastę. Dziś wersja ekspresowa, którą można przygotować w 15-20 minut.

Spaghetti z sosem śmietanowo-serowym – przepis:

200 g makaronu spaghetti (użyłam trzykolorowego)
80-100 g sera corregio
200-250 g śmietany 18%
3 ząbki czosnku
pieprz, gałka muszkatołowa
oliwa z oliwek

Na patelni z odrobiną oliwy z oliwek podsmażamy czosnek. Następnie dodajemy przyprawy, śmietanę oraz ser corregio i na średnim ogniu gotujemy mieszając, tak by składniki się dobrze połączyły. W międzyczasie gotujemy makaron. Po odlaniu spaghetti łączymy z sosem.

Spaghetti z sosem śmietanowo-serowym, Fot. Hanami®

Udostępnij

7 thoughts on “Spaghetti z sosem śmietanowo-serowym

  1. Robię dokładnie to samo 🙂 Wrzucam do rondla wszystkie sery jakie mam akurat w lodówce, trochę śmietany i przypraw i sos gotowy. Do tego osobno łosoś na parze i nie ma lepszego prostego jedzenia 😉

  2. Takie ekspresowe wersje bywają nieocenione, ale w tym przypadku siła tkwi w prostocie połączenia moich ulubionych składników. Makarony w wersjach serowo-śmietanowych-czosnkowych to jest to! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *