W lutym miałam przyjemność wziąć udział w warsztatach Akademii Smaku Siemens. Spotkanie poświęcone były polskim serom. Prowadził je Gieno Mientkiewicz, znawca serów, wielu osobom zapewne znany z programu Przez dziurkę od sera, który z wielką pasją opowiadał o różnych specjałach, a także sposobach ich podawania. Po części teoretycznej uczestnicy mieli okazję pogotować pod okiem Konrada Birka i jego współpracowników. Powstało kilka dań z dodatkiem serów: krem z pieczonych pomidorów (moim zdaniem najlepsze danie z całego zestawu), pieczona polędwica z dorsza, quesadillas z kurczakiem oraz deser z koziego sera z kruszonką. Wszystkie przepisy ze spotkania, a także trochę informacji o polskich serach można znaleźć w broszurze

Podczas spotkania dowiedziałam się dużo o serach zagrodowych. Wiele z nich właśnie po tym warsztacie zadomowiło się na stałe w mojej kuchni. Poznałam też osobiście blogerki, które dotychczas znałam tylko z Internetu – Joannę z Królestwa Garów oraz Joannę z …to na języku.

Pieczona polędwica z dorsza

Pieczona polędwica z dorsza

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *