Babeczki są idealne na każdą okazję. Poza tymi korzennymi na święta proponuję również babeczki z makiem i suszoną śliwką, która po upieczeniu robi się lekko chrupiąca. Łakocie możemy dodatkowo ozdobić dodatkami z lukru plastycznego, spakować w pudełko i prezent gotowy!

Świąteczne babeczki z makiem i suszoną śliwką – przepis (12 babeczek o średnicy 5 cm):

270 g mąki pszennej
140 g cukru + 30 g cukru
170 g maślanki
120 g masła
2 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka ekstraktu waniliowego
50 g maku
12 suszonych śliwek
150 g mascarpone
200 g śmietany kremówki
lukier plastyczny do dekoracji

Masło rozpuszczamy w misce po czym dodajemy do niego jajka, cukier, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy oraz maślankę. Dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy mąkę, mak i lekko mieszamy. Przekładamy masę papilotek po czym w każdą babeczkę wciskamy suszoną śliwkę. Formę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 20-23 minuty. Po wyjęciu z piekarnika babeczki zostawiamy do ostudzenia. Śmietanę ubijamy z 30 gramami cukru. Następnie dodajemy mascarpone. Dokładnie mieszamy. Przy pomocy szprycy lub łyżki nakładamy krem na babeczki. Na koniec ozdabiamy babeczki wcześniej przygotowanymi dekoracjami z lukru plastycznego.

Świąteczne babeczki z makiem i suszoną śliwką ozdobione lukrem plastycznym, Fot. Hanami®

Udostępnij

One thought on “Świąteczne babeczki z makiem i suszoną śliwką ozdobione lukrem plastycznym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *