Na wolne dni zawsze przygotowuję coś specjalnego. Najczęściej są to potrawy, których zrobienie wymaga dużo czasu, ale nie zawsze. Dziś właśnie chciałaby zaproponować, szybkie, obłędne i odświętne danie. Sos do niego był tak pyszny, że następnego dnia, aby nic się nie zmarnowało, mimo iż nie lubię jajek smażonych na maśle zrobiłam sobie prostą jajecznicę.

Szparagi z krewetkami i sosem czosnkowo-chilli – przepis (dla 2 osób):

6-8 całych surowych krewetek 30/40
pęczek zielonych szparagów
garść świeżej kolendry
60 g masła klarowanego
4 ząbki czosnku
1/2 – 1 czerwona papryczka chilli
oliwa z oliwek
sól

Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią drobno pokrojone czosnek oraz papryczkę chilli. Przesmażamy 2-3 minuty. Następnie wrzucamy na patelnię krewetki, solimy i smażymy przez kilka minut. W między czasie gotujemy zielone szparagi i siekamy kolendrę. Na ugotowane szparagi wykładamy krewetki, polewamy całość sosem i posypujemy kolendrą.

Szparagi z krewetkami i sosem czosnkowo-chilli,  Fot. Hanami®

Udostępnij

5 thoughts on “Szparagi z krewetkami i sosem czosnkowo-chilli

  1. Ja jem je bez końca, ale w takiej konfiguracji jeszcze nie próbowałam, wczoraj były u nas z sosem holenderskim, jednak ten dla mnie zbyt ciężki. Krewetka i szparag to chyba fajny duet, u mnie musi być zdecydowanie bez kolendry (znasz moją awersję do niej) – pietrucha też będzie ok, tak myślę…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *