I znów jest maj. Miesiąc dań z rabarbarem i szparagami. Na początek wzięłam się za ten pierwszy składnik.

Ciasto z rabarbarem – przepis

250 g mąki
50 g cukru
100 g masła
1 jajko
400-500 g rabarbaru
cukier puder

Masło rozpuszczamy w misce. Dodajemy żółtka, cukier oraz mąkę i dobrze wyrabiamy. Ciasto przekładamy do formy (moja miała 24 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy w wielu miejscach widelcem. Formę wstawiamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Po tym czasie na placek nakładamy rabarbar pokrojony na kawałki. Ponownie pieczemy ciasto przez 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Ciasto z rabarbarem, Fot. Hanami®

Udostępnij

3 thoughts on “Szybkie ciasto z rabarbarem

  1. Przy podanych proporcjach składników ciasto nie da się zagnieść 🙁 Dodałam nawet więcej żółtek, ale niewiele pomogło. Coś przegapiłam może, ale trzeba było użyć białek?

      • Właśnie mi po ochłodzeniu ostatecznie dało się to plus minus uformować (ale z trzema żółtkami, nie jednym) i upiec. Z jednym wychodziły takie „zacierki”, nie mam pojęcia czemu 🙁

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *