Jak zwykle, kiedy zbliżają się dni wolne, pogoda zawodzi. Nic mnie jednak nie zniechęci do spacerów i posiłków na świeżym powietrzu. Miejscówka z widokiem na małą uliczkę, dobra kawa, odrobina słońca. Do tego zestawienia brakuje tylko apetycznego ciasta. Na balkonowe podwieczorki czy pikniki idealnie nadaje się pachnąca tarta z musem z mango.

Tarta z musem z mango – przepis:

Spód:

230 g mąki
100 cukru
100 g masła
1 jajko

Masło rozpuszczamy w misce. Dodajemy jajko, cukier i dokładnie mieszamy. Na sam koniec dosypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Ciasto owijamy folią i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wypełniamy nim formę (o średnicy 28 cm) i nakłuwamy widelcem w różnych miejscach. Ciasto pieczemy przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Masa:

200 g śmietany kremówki 30%
150 g mascarpone
300 g słodzonego przecieru z mango
2 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Do miski wrzucamy śmietankę, mascarpone, jajka, pure z mango oraz mąkę i dokładnie miksujemy. Po wyjęciu spodu z piekarnika wylewamy do środka masę o smaku mango i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 30-40 minut. Ciasto dobrze jest przykryć folią aluminiową, aby się nie spiekło. Tartę podajemy posypaną cukrem pudrem lub polaną musem z mango.

Tarta z musem z mango, Hanami®

Udostępnij

7 thoughts on “Tarta z musem z mango

  1. Znakomita tarta – na podwieczorki, pikniki, na każdą okoliczność i każdą pogodę, słoneczna, optymistyczna i bardzo aromatyczna. 🙂

  2. cudne te tarty, tak mi się podobają, że kupiłam formę i jutro po raz pierwszy będę próbować upiec coś przynajmniej podobnego 🙂 Na pierwszy ogień wybrałam tartę kajmakową 🙂 proszę trzymać kciuki, bo to ma być ciasto na urodziny mężusia 🙂

    • Tarty to proste i pyszne ciasta. Będę trzymała kciuki 🙂 Ostatnio jedna Pani wspominała, że ciasto w tarcie kajmakowej wyszło jej trochę niedopieczone, więc żeby mieć stuprocentową pewność, że wszystko pójdzie świetnie, proponuję najpierw wyłożyć formę ciastem, nakłuć ciasto widelcem i wstawić na 30 minut do lodówki. Po wyjęciu piec bez nadzienia przez 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, a następnie wlać masę kajmakową, przysłonić folią aluminiową (co zapobiegnie przypaleniu) i piec 25-35 minut w temperaturze 180 stopni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *