To bardzo wiosenny mazurek. Przypomina on zieloną łąkę, na której pasą się małe bezowe owce.

Wielkanocny mazurek z zielonym kremem i bezami – przepis:

200 g mąki pszennej
60 g mąki ziemniaczanej
150 g masła
80 g + 40-60 g cukru
1 jajko
270 g mascarpone
160 ml śmietany kremówki 30%
4-7 g zielonej herbaty matcha
bezy
kuleczki cukrowe do ozdoby

Do miski wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier (80 g) i drobno pokrojone zimne masło. Składniki dokładnie rozcieramy, następnie dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto. Ciasto wstawiamy do lodówki na 30 minut. Zimne ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia (będzie je łatwiej przenieść). Ciasto wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (forma o wielkości 24 x 34 cm lub 2 formy o średnicy około 20 cm), nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 30-40 minut do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Po ostygnięciu ciasta (najlepiej przed samym podaniem) dodajemy nadzienie. Śmietanę ubijamy z cukrem, następnie dodajemy mascarpone, herbatę matcha i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Krem nakładamy na ostudzone ciasto przy pomocy szprycy. Następnie posypujemy wierzch pokruszonymi bezami i cukrowymi kulkami.

Wielkanocny mazurek z zielonym kremem i bezami, Fot. Hanami®

Udostępnij

9 thoughts on “Wielkanocny mazurek z zielonym kremem i bezami

  1. A ja jestem właśnie w trakcie polowania na matchę. Pani w herbaciarni najpierw popatrzała na mnie dziwnie, po czym stwierdziła, że chyba nawet mają takie coś i pokazała mi jakiś słoiczek, w którym znajdowało się na moje oko 30g herbaty. Miał naklejkę 90 zł, więc podziękowałam. 😀 Pozostaje internet.

  2. O, i to są moje smaki 😀 Tylkę herbatę zostawiłam u rodziców :p
    Matcha może i nie za tania, ale jest dosyć wydajna mimo wszystko, na szczęście znajomi wysyłają z Japonii, więc nie mogę narzekać. Na pewno w końcu wypróbuję ten mazurek, nawet po świętach 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *