Z wypiekami jest trochę, jak z chemią. Wszystko rozchodzi się o proporcję i odważanie składników. O ile obiad jestem w stanie przygotować zupełnie na oko, o tyle większość wypieków raczej nie. Ciasto czekoladowe należy chyba do najczęściej pojawiających się u mnie w domu. Często też z nim eksperymentują zmieniając trochę proporcję składników. Dziś jeden z wyników takich eksperymentów kulinarnych – wypiek wielofunkcyjny, który w zależności od czasu pieczenia może być brownie albo murzynkiem.

Wielofunkcyjne ciasto czekoladowe – przepis:

120 g mąki
200 g gorzkiej czekolady
200 g masła
200 g cukru
6 jajek
1 łyżka ekstraktu waniliowego
bita śmietana, borówki amerykańskie, jagody goji

Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jajka ubijamy z cukrem przez 5-6 minut. Następnie dodajemy czekoladę z masłem i miksujemy. Na sam koniec dosypujemy mąkę i dodajemy ekstrakt waniliowy. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę albo do formy na wysokość nie większą niż 1,5-2 cm. Ciasto pieczemy przez 16-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Ciasto pieczone 16-20 minut wyjdzie brownie, piekąc 25 minut otrzymamy niskiego murzynka. Gotowe ciasto podajemy wedle uznania, ja proponuję ozdobić je bitą śmietaną, borówkami amerykańskimi i jagodami goji.

Wielofunkcyjne ciasto czekoladowe, Fot. Hanami®

Udostępnij

8 thoughts on “Wielofunkcyjne ciasto czekoladowe

  1. Wciąz szukam idealnego przepisu na ciasto czekoladowe, takie do przełożenia lekkim kremem (wysokie), jeśli jest puszyste to za suche, jeśli wilgotne to zbyt gliniaste (jak brownie).
    Mam misję:)
    To ciacho wygląda apetycznie z tymi dodatkami!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *