Dziś zapraszam na przepyszną mięsną zapiekankę.

Zapiekanka z wołowiny, gruszek i sera – przepis:

wołowina
gruszka
ser (użyłam Ragusano)
sól, pieprz, tymianek, oliwa

Mięso kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy do miski, doprawiamy oliwą, solą, pieprzem i tymiankiem, dokładnie mieszamy. Gruszkę kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazdo nasienne, a następnie kroimy na plasterki. Ser kroimy na grubsze plasterki. Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą wkładamy na przemian plastry wołowiny, gruszki i sera. Zapiekankę pieczemy przez 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.

Zapiekanka z wołowiny, gruszek i sera,  Fot. Hanami®

Udostępnij

2 thoughts on “Zapiekanka z wołowiny, gruszek i sera

  1. co prawda mięsa nie jem, ale to połączenie smaków mnie zauroczyło!
    świetny pomysł.

    PS: ostatnio na uczelni moja znajoma miała Twoją książkę. Jak powiedziałam, że się znamy, od razu rzuciła mi się na szyję i prosiła, by jakoś Was poznać – fascynuje ją Japonia, uczy się japońskiego i szaleje na punkcie słodyczy z Twojej publikacji 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *