Wiosna na zewnątrz, to i wiosna na talerzu.

Zielone placki ze szpinakiem – przepis:

100 g młodego szpinaku
60-70 mąki pszennej
10 g mąki ryżowej
2 jajka
łosoś wędzony
olej do smażenia
sól, pieprz, oregano

Szpinak myjemy i lekko osuszamy. Na bok odkładamy kilka ładnych listków. Liście wrzucamy do blendera, dodajemy jajko, przyprawy i miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy mąki i ponownie miksujemy. Na rozgrzaną patelnię wylewamy placki i smażymy. Placki układamy na talerzu, ozdabiamy kawałkami łososia wędzonego i świeżymi liśćmi szpinaku. Do placków można też podać kwaśną śmietanę.

Zielone placki ze szpinakiem, Fot. Hanami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *