Ostatnio bardzo często podaję musy. Ich zaletą jest bardzo szybki czas przygotowania (około 10 minut) oraz różnorodność. Dziś zapraszam na mus z dodatkiem japońskiej zielonej herbaty matcha, która w Kraju Kwitnącej Wiśni jest popularnym składnikiem deserów ,szczególnie letnich.

Zielony mus z herbatą matcha – przepis:

500 ml śmietany kremówki 30%
200 g białej czekolady
4 płaskie łyżeczki herbaty matcha
truskawki, biszkopty (kocie języki), liście ziół

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy herbatę matcha i dokładnie mieszamy (tak by nie było grudek). Kremówkę ubijamy. Rozpuszczoną czekoladę łączymy z kremówką, dokładnie mieszamy. Mus przelewamy do naczyń i wstawiamy na 1-2 godziny do lodówki (możemy też mus zjeść od razu po przygotowaniu). Przed podaniem mus ozdabiamy truskawkami, biszkoptami i listkami ziół.

Mus z zielonej herbaty matcha, Fot. Hanami

Udostępnij

7 thoughts on “Zielony mus z herbatą matcha

  1. Ach wygląda przepysznie.^-^

    P.s. Mam pytanie trochę nie w temacie.
    Szukam prezentu dla przyjaciółki myślałam, że książka o japońskiej kuchni będzie w sam raz, niestety okazało się, że ma już obie pani książki. Teraz nie wiem co wybrać:(

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *