Zupy są idealne na sezon zimowo-jesienny, bo przyjemnie rozgrzewają zmarznięte ciało. Przygotowuje się je szybko, dlatego są też świetnym rozwiązaniem dla osób zapracowanych, ale lubiących domowe jedzenie. Ostatnio zrobiłam lekki krem z czerwonej soczewicy oraz soi z dużą ilością warzyw.

Zupa z czerwoną soczewicą i soją – przepis:

150 g czerwonej soczewicy
60 g soi
300 g marchwi
150 g pietruszki (korzeń)
150 g pora
2 małe cebule
sól, pieprz, tymianek, chilli
śmietana
natka pietruszki

Soczewicę i soję moczymy przez 2 godziny w zimnej wodzie. Wrzucamy ziarna do garnka i zalewamy 1,5 litra wody. Dodajemy drobno pokrojone: marchew, korzeń pietruszki, pora oraz cebulę. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy temperaturę gotowania. Zupę gotujemy przez około godzinę na wolnym ogniu, mieszamy co jakiś czas. 10 minut przed końcem gotowania doprawiamy. Kiedy zupa jest już gotowa, przy pomocy blendera przerabiamy ją na krem. Podajemy przybraną śmietaną i natką pietruszki.

Zupa z czerwonej soczewicy i  soi, Fot. Hanami®

Zupa z czerwonej soczewicy i soi, Fot. Hanami®